En varm och solig dag i juni besöker jag Oy Soya Ab i Leksvall för att träffa Henri Marjala som har arbetat här som personalansvarig i drygt två år. Fabriken ligger alldeles intill Hangövägen i Leksvall, bara cirka fem kilometer från Ekenäs centrum. Här tillverkas varumärket Jalofoods tofuprodukter, mer kända som Jalotofu. Företaget grundades redan år 1989 och i dagsläget är man en stor lokal arbetsgivare med ca 30 anställda.
Jalofoods är en av Finlands ledande tillverkare av tofuprodukter och här tillverkas cirka 12 000 tofupaket per dag som distribueras till både mataffärer och storkök runtom i landet. Man arbetar mycket för hållbar utveckling inom företaget. Fabriken tar tillvara och utnyttjar utsläppen från den egna biogasanläggningen i sin produktion tillsammans med solkraft och koldioxidneutral elektricitet.
- Jalofoods är ett bra exempel på att det går att arbeta för etisk och ekologisk hållbarhet och samtidigt bedriva en lönsam företagsverksamhet, säger Henri Marjala.
Jalofoods satsar som arbetsgivare mycket på personalens trivsel och välmående och man gör årligen uppföljningar kring detta. I fjolårets uppföljning svarade över 90 procent av personalen att de skulle rekommendera Jalofoods som arbetsgivare och hela 100 procent ansåg att arbetsgivaren tar arbetssäkerhet och trivsel på allvar. De här resultaten är något man på Jalofoods med all rätt är stolta över.
Grundlönen är från början cirka 10 procent högre än vad branschens kollektivavtal kräver och man har som anställd flera fina förmåner. Alla anställda får en lojalitetsbonus och fastanställda har möjlighet till cykelförmån. Utöver detta erbjuder Jalofoods också många andra förmåner till personalen. Företaget växer och anställer personal därefter, bland annat finns det ett kontinuerligt behov av extra hjälp under rusningstider.
- Våra produkter har redan ett starkt varumärke, men lokalt är det inte mer känt än nationellt och som arbetsgivare är vi fortfarande ganska okända. Här finns det utrymme för förbättring, och inom den närmaste framtiden kommer vi att sträva efter att öka särskilt vår lokala kännedom och vårt varumärke som arbetsgivare, säger Henri.
Som lokalt företag vill Oy Soya Ab gärna öka sin synlighet och man är med och arbetar för ett livskraftigt Raseborg. Jalofoods är sponsor för Ekenäs Idrottsförening rf. och arbetar på så sätt också för att barn och unga skall få ha en hobby. Via fotbollen kan spelarna få känna gemenskap och samhörighet och samtidigt få utvecklas både personligen och tillsammans som lag.
Som sponsor för EIF r.f. investerar Jalofoods i en hobbyverksamhet där Raseborgs barn och ungdomar får en möjlighet till rörelseglädje tillsammans. Henri säger att det känns fint och betydelsefullt att man som företag kan vara med och bidra till juniorverksamheten i Ekenäs Idrottsförening.
Tofun kommer ursprungligen från Japan och Kina och har varit en del av det asiatiska köket i över tvåtusen år. Enligt en av historierna om hur tofun kom till var det en kinesisk prins under Han-dynastin (omkring 164 f.Kr) som experimenterade med att koka sojabönor. Han tillsatte nigari (som förekommer naturligt i havsvatten och bergsalt) i sojamjölk och upptäckte att den stelnade till en ostliknande massa, det vi nu kallar tofu. Tofun har sedan dess spridit sig globalt och är idag en väldigt populär ingrediens i många matkulturer världen över.
Också i Leksvall framställer man tofu på samma vis som den kinesiske prinsen lär ska ha gjort. Krossade ekologiska sojabönor blandas med Ekenäsnejdens rena vatten och den naturliga saltlösningen nigari för att få fram tofu av finaste kvalitet. Eftersom Finlands nordliga klimat inte är gynnsamt för odling av sojabönor importeras de från Österrike för att kunna säkerställa en slutprodukt med hög kvalitet.
Genom att minimera transportsträckan mellan odlingar och fabriken är klimatavtrycket betydligt lägre än om sojabönorna hade importerats från andra sidan jordklotet. I den ekologiska odlingen och tillverkningsprocessen är genmodifiering strikt förbjuden och hela processen är noggrant övervakad och så transparent som möjligt. Jalofoods har ett nära samarbete med producenterna och råvarornas kvalitet analyseras kontinuerligt.
Tofun är en mångsidig råvara som kan användas både inom matlagning och bakning. Man kan använda tofu som huvudsaklig proteinkälla eller använda den som tillägg i de vanliga maträtterna man lagar. Vid tillagning i stekpanna eller airfryer är det viktigast att man steker tofun tillräckligt så den får en fin yta och blir lite krispig. Jalotofu har ett brett utbud av färdigkryddade produkter som inte kräver ytterligare kryddning, men det finns också naturell tofu som kan kryddas efter eget tycke och smak.
- Innan jag började jobba här hade jag aldrig smakat på tofu, säger Henri med ett leende. Numera äter vi tofu hemma ett par gånger i veckan. Barnen var lite skeptiska i början, men numera äter de också gärna tofu.
Jalotofus produkter kan skivas, tärnas eller användas som de är, helt efter eget önskemål. En nyare produkt är "Jalotofu paahtopalat", lättrostad tofu i mindre bitar, som bara kan stekas lätt eller värmas upp, men också ätas som sådana. Utseendemässigt liknar denna tofuprodukt stekt kyckling och kan med fördel användas som alternativ till kyckling i sallader eller som tortillafyllning. Ett bra tips för den som vill prova på tofu och är lite osäker på hur man skall tillreda den.
Steka eller grilla:
Skär tofu i skivor eller bitar, krydda eller marinera vid behov och stek tills den får en gyllenbrun yta. Tofun blir krispig på ytan och är klar att användas i sallader, wokrätter eller som tillbehör.
I grytor och soppor:
Tofun kan antingen först stekas om man vill ha den krispiga ytan eller bara delas i bitar direkt ur förpackningen och tillsättas som sådan. Den tillför en fin konsistens och drar till sig smaken av rätterna.
Som alternativ proteinkälla:
Smula, tärna eller skiva tofun, krydda och stek i panna. Används till exempel som köttfärs eller kyckling i tortillor, pastarätter eller sallader.
Prova också Jalotofus ”Paahtopalat” som är färdigt finfördelad och kryddad tofu, klar att användas kall eller uppvärmd.
På Jalofoods hemsida hittar du många recept att pröva på!
- Tofubiffar med krossad potatis och citronyoghurtsås är en av favoriterma. En annan favorit är tofufrestelse, där jag brukar steka tofun först för mer krispighet, säger Henri. Somallätare brukar jag använda vanlig matlagningsgrädde istället för havregrädde och ofta tillsätter jag lite salami för smakens skull. En tredje favorit är ”Paahtopalat Asia-tofu” eller kallrökt tofu som tortillafyllning, istället för kyckling eller köttfärs.
På Jalofoods egna hemsidor https://jalotofu.fi/ finns mer information om företaget och tofutillverkningen. Här hittar man också många goda recept med riktigt fina bilder som verkligen inspirerar till att plocka med sig några Jalotofu-produkter nästa gång man går och handlar. Gå in och kolla!
Visste du att...
..Ordet ”tofu” kommer från det japanska ordet för ”bönost” eftersom tofun tillagas av sojabönor och konsistensen påminner lite om ost.
..Den japanska ön Okinawa är kända för sin stora andel 100-åringar bland befolkningen och deras kost är rik på Nigari-tofu, grönsaker och fisk.
1 paket färdigmarinerad tofu (Jalotofu Kallrökt eller Marinerad 300g)
Olivolja
2-3 msk Teriyaki- eller Hoisinsås
Krossad potatis
6-8 st medelstora potatisar
Salt och olivolja
Yoghurtsås
2 dl växtbaserad yoghurt (Havregurt Turkisk)
1 dl hackade örter (t.ex. dill och gräslök)
½ skal och saft från en ekologisk citron
½ tsk salt
1/4 tsk vitlökspulver eller ½ finhackad vitlöksklyfta
Svartpeppar
Så här gör du:
Precis som med allt annat finns det också fördomar kring tofu. Men genom att lära sig mer om denna mångsidiga proteinkälla samt prova olika tillagningsmetoder, kan manövervinna dessa fördomar och upptäcka tofus många fördelar.
Tofu är smaklös och näringsfattigt?
Tofun i sig är mild och som med alla råvaror behöver tofun kryddas och tillredas på rätt sätt för bästa smakupplevelse. Tofun är näringsrik och innehåller mycket protein, men också järn och kalcium. Den är också naturligt glutenfri och har låg fett- och kolesterolhalt.
Bara vegetarianer äter tofu?
Tofu är populärt hos vegetarianer och veganer eftersom den har ett högt proteininnehåll. På samma vis som man äter kvarg eller grynost för att höja sitt proteinintag kan man tillsätta tofu i sin kost för att få lite variation.
Odling av sojabönor skövlar regnskog?
Sojabönorna som används i Jalofoods produkter är ekologiskt odlade i Österrike. Den ekologiska odlingsprocessen är strikt övervakad och tillåter ingen markförstörelse eller annan negativ åverkan på naturen.
Tofu innehåller GMO eller hormoner?
Största delen av tofun i våra butiker är tillverkad av ekologiskt odlade sojabönor. Det innebär att de inte är genmodifierade och de innehåller inte heller naturligt förekommande hormoner i mängder som skulle påverka människor.
Tofu är svårt att använda i matlagning?
Tofu är inte svårt att tillaga. Den går att steka, grilla, fritera, woka eller använda i soppor och grytor och kräver inte mer ansträngning i köket än andra vardagsrätter. Viktigast är att man steker tofun knaprig så den får rätt konsistens och kryddar den väl eller använder sig av färdigkryddad tofu.
500 g potatis- och lökblandning
1 paket Jalotofu Kallrökt (300 g)1 burk Kaslink Aito Havregrädde (2-2,5 dl)
2 vitlöksklyftor (eller 1 tsk pulver)
½ tsk citronpeppar
½ tsk salt
2 tsk torkad eller 1 kruka färsk dill
Så här gör du:
Källa:
Jalotofu – Tunnistat Hyvyydestä.
Bilder:
Jalofoods hemsida
Patric Westerlund
Text:
Johanna Källberg
08.11.2024 09.01 | Juha Pasoja blir ansvarig utvecklare av EIF:s tränarkompetens- EIF:n valmennusosaamisen kehittäjä |
07.11.2024 10.48 | Huvudtränarna för pojklagen är klara för säsongen 2025 |
01.11.2024 22.04 | Infotillfälle för flickspelare födda 2007-2011 |
29.10.2024 12.00 | PRISREGN! PALKINTOSADETTA! |
27.10.2024 10.43 | Professionella tränare till EIF:s flicksida – Välkommen Shemek Palucki |
22.10.2024 22.10 | Jens Mattfolk blir huvudtränare för EIF Akademi |