Jalofoods seuran sponsorina
Ekenäs Idrottsförening r.f.Publicerad: 24.07.2024 14:14

Jalofoods seuran sponsorina

Kuva: Patric Westerlund

Aurinkoisena kesäkuun päivänä vierailen Oy Soya Ab:n tehtaalla Leksvallissa tavatakseni Henri Marjalan, joka on työskennellyt täällä henkilöstövastaavana hieman yli kaksi vuotta. Tehdas sijaitsee aivan Hangontien vieressä Leksvallissa, vain noin viiden kilometrin päässä Tammisaaren keskustasta. Täällä valmistetaan Jalofoodsin tofutuotteita, jotka tunnetaan paremmin nimellä Jalotofu. Yritys perustettiin jo vuonna 1989 ja nykyään se on jo merkittävä paikallinen työnantaja, joka työllistää n. 30 työntekijää.

Jalofoods on yksi Suomen johtavista tofunvalmistajista, ja täällä valmistetaan noin 12 000 tofupakettia päivässä, jotka jaetaan sekä ruokakauppoihin että suurtalouskeittiöihin ympäri maata. Yrityksessä tehdään paljon työtä kestävän kehityksen eteen. Tehdas hyödyntää oman biokaasulaitoksensa tuottaman kaasun tuotannossaan yhdessä aurinkoenergian ja hiilineutraalin sähkön kanssa.

- Jalofoods on hyvä esimerkki siitä, että on mahdollista työskennellä eettisen ja ekologisen kestävyyden puolesta samalla kun harjoitetaan kannattavaa liiketoimintaa, sanoo Henri Marjala.


Kuva: Patric WesterlundTyöpaikka jossa henkilökunta viihtyy

Työnantajana Jalofoods panostaa paljon henkilökunnan hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. Henkilöstön tyytyväisyyttä seurataan jatkuvasti mm. vuosittaisella henkilöstökyselyllä, jossa viime vuonna yli 90 prosenttia vastasi suosittelevansa Jalofoodsia työnantajana ja jopa täydet 100 prosenttia oli sitä mieltä, että työnantaja suhtautuu vakavasti työturvallisuuteen ja työssä viihtyvyyteen. Nämä ovat asioita, joista Jalofoodsilla on aivan oikeutetusti syytä olla ylpeä.

Peruspalkka työntekijöillä on heti alusta lähtien n. 10 prosenttia suurempi kuin mitä alan työehtosopimus edellyttää ja täällä on runsaasti työsuhde-etuja. Kaikille työntekijöille maksetaan sitoutumispalkkio ja vakinaisilla työntekijöillä on mahdollisuus polkupyöräetuun. Yrityksessä tarjotaan henkilökunnalle myös monia muita etuja. Yritys on kasvanut tasaisesti ja työntekijöitä palkataan sen mukaan, mm. kiireapulaisille on jatkuva tarve.

- Tuotteillamme on jo hyvä tuotebrändi, mutta paikallisesti se ei ole yhtään sen tunnetumpi kuin kansallisesti ja työnantajanakin olemme vielä melko tuntematon. Tässä onkin vielä parantamisen varaa ja lähitulevaisuudessa pyrimmekin kasvattamaan erityisesti paikallista tunnettavuutta ja työnantajabrändiämme, sanoo Henri.



Jalofoods seuran sponsorina

Paikallisena yrityksenä Oy Soya Ab haluaa lisätä näkyvyyttään ja edistää elinvoimaista Raaseporia. Jalofoods on EIF ry:n sponsori ja tukee siten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. Jalkapallon kautta pelaajat voivat kokea yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta sekä kehittyä henkilökohtaisesti ja joukkueena.

EIF ry:n sponsorina Jalofoods sijoittaa harrastustoimintaan, jossa Raaseporin lapset ja nuoret voivat nauttia liikunnan ilosta yhdessä. Henri sanoo että tuntuu hienolta ja tärkeältä että Jalofoods yrityksenä voi olla mukana tukemassa paikallista junioritoimintaa.


Mikä tofu?

Tofu on alun perin peräisin Japanista ja Kiinasta ja se on ollut osa aasialaista ruokakulttuuria yli kaksituhatta vuotta. Erään tarinan mukaan tofun kehitti kiinalainen prinssi Han-dynastian aikana (noin 164 eKr), kun hän kokeili keittää soijapapuja. Hän lisäsi soijamaidon joukkoon nigaria (luontaisesti esiintyvä mineraaliliuos merivedessä ja vuorisuolassa) ja huomasi, että se hyytyi juustomaiseksi massaksi, jota me nyt kutsumme tofuksi. Tofu on sittemmin levinnyt globaalisti ja on tänään erittäin suosittu ainesosa monissa maailman ruokakulttuureissa.

Kuva: Jalofoods kotisivut

Myös Leksvallissa valmistetaan tofua samalla tavalla kuin kerrotaan kiinalaisen prinssin tehneen. Murskatut ekologiset soijapavut sekoitetaan Tammisaaren puhtaan veden ja luonnollisen suolaliuoksen, nigarin, kanssa parhaan mahdollisen tofun saamiseksi. Suomen pohjoinen ilmasto ei ole suotuisa soijapapujen viljelyyn, joten laadukkaan lopputuotteen takaamiseksi tuotannossa käytettävät soijapavut tuodaan Suomeen Itävallasta.

Minimoimalla kuljetusmatkat viljelmien ja tehtaan välillä ilmastovaikutus on merkittävästi pienempi kuin jos soijapavut tuotaisiin toiselta puolelta maapalloa. Ekologiseen tuotantoprosessiin ja luomuviljelyyn sitoutuminen kieltävät tiukasti geenimuuntelun, ja koko prosessi on tarkasti valvottu ja mahdollisimman läpinäkyvä. Jalofoodsilla on tiivis yhteistyö tuottajien kanssa, ja raaka-aineiden laatua analysoidaan jatkuvasti.


Kuva: Jalofoods kotisivutKuinka käyttää tofua ruoanlaitossa?

Tofu on monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää sekä ruoanlaitossa että leivonnassa. Sitä voi käyttää pääasiallisena proteiinilähteenä tai lisukkeena ruoissa. Jos valmistaa tofun pannussa paistamalla tai esimerkiksi airfryerissa, tärkeintä on paistaa sitä riittävästi, kunnes se saa kullanruskean ja rapean pinnan. Jalotofulla on runsaasti valmiiksi maustettuja tuotteita, jotka eivät vaadi erillistä maustamista, mutta valikoimasta löytyy myös maustamatonta tofua, jonka voi halutessaan itse maustaa mieleisekseen.

- Ennen kuin aloitin työt täällä, en ollut koskaan maistanut tofua", sanoo Henri hymyillen. "Nykyään syömme tofua kotona pari kertaa viikossa. Lapset olivat aluksi hieman epäileväisiä, mutta nykyään hekin syövät mielellään tofua."

Jalotofun tuotteita voi viipaloida, kuutioida tai halutessaan käyttää vaikka sellaisenaan. Uudempi tuote on Jalotofu paahtopalat, valmiiksi hienonnettua ja kevyesti paahdettua tofua, jonka tarvitsee vain lämmittää tai kevyesti paistaa, mutta on myös valmis syötäväksi sellaisenaan. Ulkonäöltään tämä tofutuote muistuttaa paistettua kanaa ja sitä voi hyvin käyttää vaihtoehtona kanalle salaateissa tai tortillatäytteenä. Hyvä vinkki niille, jotka haluavat kokeilla tofua ja ovat hieman epävarmoja sen valmistamisesta.


Voit valmistaa ja käyttää tofua muun muassa seuraavilla tavoilla:

Paista tai grillaa:
Leikkaa tofu viipaleiksi tai paloiksi, (tarvittaessa mausta tai marinoi) ja paista kunnes se saa kullanruskean pinnan. Tofusta tulee rapeaa ja on valmis käytettäväksi salaatteihin, wok-ruokiin tai lisukkeeksi.

Padassa ja keitoissa:
Tofu voidaan joko paistaa ensin, jos halutaan rapeaa pintaa, tai vain pilkkoa suoraan pakkauksesta ja lisätä sellaisenaan. Se antaa ruokiin mukavan rakenteen ja imee ruokien makua.

Vaihtoehtoisena proteiinillähteenä:
Murustele/kuutio/viipaloi tofu, (mausta) ja paista pannulla. Käytä sitä esimerkiksi jauhelihan tai kanan tapaan esimerkiksi tortilloissa, pastaruuissa tai salaatissa. Kokeile myös Jalotofun "Paahtopalat"-tuotetta, joka on valmiiksi murustettu ja maustettu tofu, valmiina käytettäväksi kylmänä tai lämmitettynä.

Jalotofun verkkosivuilta löydät paljon reseptejä kokeiltavaksi!


Kuva: Jalofoods kotisivut



Mitkä tofureseptejä Henri suosittelee?


- Tofupihvit murskatun perunan ja sitruuna-jogurttikastikkeen kanssa on yksi suosikkini. Toinen suosikki on tofukiusaus, jossa yleensä paistan tofun ensin saadakseni rapeamman pinnan. Sekasyöjänä käytän kuitenkin esimerkiksi kaurakerman sijaan tavallista ruokakermaa ja tofukiusaukseen lisään usein myös hieman salamia, maun vuoksi, Henri kertoo. Kolmas suosikki on Jalotofun Paahtopalat Asia tai kylmäsavustettu tofu tortillatäytteenä, kanan tai jauhelihan sijasta.

Jalofoodsin omilla verkkosivuilla https://jalotofu.fi/ on lisätietoja yrityksestä ja tofuntuotannosta. Sieltä löytyy myös paljon herkullisia reseptejä ja hienoja kuvia jotka todella inspiroivat ostamaan Jalotofu-tuotteita seuraavan kerran ruokaostoksilla käydessä. Käy tutustumassa!

Kuva: Jalofoods kotisivut


Tiesitkö, että...

... Sana "tofu" tulee japanilaisesta sanasta joka tarkoittaa ”papujuustoa”, koska tofu valmistetaan soijapavuista ja sen rakenne muistuttaa hieman juustoa.

... Japanin Okinawan saari on tunnettu suuresta 100-vuotiaiden osuudesta väestöstä, ja heidän ruokavalionsa kuuluu paljon Nigari-tofua, vihanneksia ja kalaa.



SAVUTOFUPIHVUT, LITISTETYT PERUNAT JA SITRUKSINEN JOGURTTIKASTIKE

Tofupihvit
1pkt valmiiksi marinoitua tofua (Jalotofu Kylmäsavu tai Marinoitu 300g)Kuva: Jalofoods kotisivut
Oliiviöljyä
2-3rkl Teriyaki- tai Hoisinkastiketta

Litistetyt perunat

6-8kpl keskikokoista (varhais)perunaa
suolaa
oliiviöljyä

Jogurttikastike

2dl kasvipohjaista jogurttia (Havregurt Turkkilainen)
1dl yrttejä hienonnettuna (esim. tilli ja ruohosipuli)
½ luomusitruunan kuori ja mehu
½tl suolaa
1/4tl valkosipulijauhetta tai ½ valkosipulinkynsi hienonnettuna
mustapippuria myllystä


Näin valmistat:

  • Pese perunat hyvin ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

  • Sekoita kulhossa kaikki jogurttikastikkeen ainekset ja nosta jääkaappiin maustumaan.

  • Ota valmiiksi marinoitu tofu pois pakkauksesta ja leikkaa se pituussuunnassa puoliksi ja aseta palat leikkuulaudalle. Painele tofujen pinta talouspaperilla kevyesti kuivaksi (kuivaamalla tofun sen pinnasta saa helpommin rapeaa). Leikkaa tämän jälkeen tofut vielä kolmion muotoisiksi pihveiksi.

  • Nosta kypsät perunat uunivuokaan ja litistä ne hajalle haarukan tai puulastan avulla. Mausta perunat suolalla. Nosta tofut myös pellille ja pirskottele kaikkien päälle kevyesti oliiviöljyä. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
  • Nosta pelti pois uunista ja käännä grillivastus päälle. Voitele tofupihvit kevyesti teriyaki-kastikkeella ja paista uunissa vielä noin 5 minuuttia grillivastuksen alla, kunnes tofujen pinta ja perunoitten kuori ovat tarpeeksi rapeita.

  • Tarjoile litistetyt perunat ja tofupihvit sitruksisen jogurttikastikkeen kera.





Ennakkoluuloja tofusta Kuva: Jalofoods kotisivut

Kuten kaikessa muussakin, myös tofun ympärillä on ennakkoluuloja. Oppimalla lisää tästä monipuolisesta proteiininlähteestä sekä kokeilemalla erilaisia valmistustapoja voit löytää tofun monet hyvät puolet.

Tofu on mautonta ja ravintoköyhää?
Tofu itsessään on mietoa ja kuten kaikki raaka-aineet, tofu täytyy maustaa ja valmistaa oikein parhaan makuelämyksen saavuttamiseksi. Tofu on ravitsevaa ja sisältää runsaasti proteiinia, mutta myös rautaa ja kalsiumia. Se on myös luonnostaan gluteeniton ja sen rasva- ja kolesterolipitoisuus on alhainen.

Syövätkö vain kasvissyöjät tofua?
Tofu on suosittua kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa sen korkean proteiinipitoisuuden vuoksi. Samalla tavalla kuin syödään rahkaa tai raejuustoa proteiininsaannin lisäämiseksi, voidaan ruokavalioon lisätä tofua vaihtelun vuoksi.

Soijapapujen viljely tuhoaa sademetsiä?
Jalofoods-tuotteissa käytettävät soijapavut ovat luomuviljeltyjä Itävallassa. Luomuviljelyprosessi on tarkasti valvottu eikä salli maan tuhoamista tai muuta negatiivista vaikutusta luontoon.

Sisältääkö tofu GMO tai hormoneja?
Suurin osa kaupoissamme myytävästä tofusta on valmistettu luomuviljellyistä soijapavuista. Tämä tarkoittaa, että ne eivät ole geenimuunneltuja eivätkä sisällä luonnollisia hormoneja määrissä, jotka vaikuttaisivat ihmisiin.

Onko tofu vaikea käyttää ruoanlaitossa?
Tofu ei ole vaikea valmistaa. Sitä voi paistaa, grillata, friteerata, wokata tai käyttää keitoissa ja padoissa, eikä se vaadi enempää vaivannäköä keittiössä kuin muutkaan arkiruoat. Tärkeintä on paistaa tofu rapeaksi, jotta se saa oikean koostumuksen, sekä maustaa se hyvin tai käyttää valmiiksi maustettua tofua.




TOFUKIUSAUS – arkiruokien klassikko


500 g peruna-sipulisekoitustaKuva: Jalofoods kotisivut

1 pkt Jalotofu Kylmäsavu (300 g)

1 prk Kaslink Aito Kauraruokaa (2-2,5 dl)

2 valkosipulikynsi (tai 1 tl jauhetta)

½ tl sitruunapippuria

½ tl suolaa

2 tl kuivattua tai 1 ruukku tuoretta tilliä

Näin valmistat:

  • Hienonna valkosipuli ja leikkaa Jalotofu suorakulmion muotoisiksi paloiksi. Hienonna tilli. Levitä peruna-sipulisekoitus voidellulle tai leivinpaperilla vuoratulle uunivuoalle, niin että pohja peittyy.

  • Lisää puolet tofuista, tillit ja valkosipuleista sekoitteen päälle. Tee samalla tavalla toinen kerros, jätä tofun palasia pinnalle. Näin saat tofuihin kauniin ruskean ja rapean pinnan. Sekoita kulhossa kaurakerma ja mausteet, ja kaada seos tasaisesti uunivuokaan.

  • Paista 200 asteessa noin 50-60 minuuttia kunnes perunat ovat kypsiä ja Jalotofu saanut kauniin ruskean pinnan. Tarjoile salaatin kera.


Lähteet:
Jalotofu – Tunnistat Hyvyydestä.

Kuvat:
Jalofoods kotisivut
Patric Westerlund

Teksti:
Johanna Källberg

Ekenäs Idrottsförening rf. 

EIF Fotboll

Ladugårdsgatan 14

10600 Ekenäs


EIF - Laget före jaget!